Menu

Máme pro vás pět triků, které naši kuchaři používají ke zvýraznění chuti svých pokrmů. Objevte způsoby, jak kouzlit s kořením a ochutit kuřecí nebo vepřové kotlety jako profesionál, a zjistěte, jak bez námahy připravit lahodnou fermentovanou řepu či mrkev. Dozvíte se dokonce o pálení bylinek, což je vynikající způsob, jak okořenit ryby!

Tady je tedy pět našich nejlepších triků. Podívejte se, které z nich už znáte a používáte, a které jsou pro vás novinkou.

Jak skvěle spárovat ovoce a zeleninu?

Přidání ovocné šťávy k zelenině je skvělý způsob, jak zvýraznit její chuť, zvýraznit její přirozenou sladkost a dodat celému pokrmu zajímavý podtón. Při párování ovocných šťáv se zeleninou zvolte jemnější příchutě, které nepřebijí přirozenou vůni zeleniny, ale naopak ji vyzdvihnou a dodají jí něco navíc.

Kombinace, které vznikly v kulinářském nebi:

  • Mrkev a pomerančový džus
  • Dýně a jablečný džus
  • Řepa a třešňová nebo švestková šťáva
  • Šťáva z kořene petržele a hrušek

Červená cibule a šťáva z granátového jablka

Zeleninu můžete vařit, dusit nebo opékat, celou nebo nakrájenou na vámi preferovaný způsob, se šťávou dle vašeho výběru. Chcete-li to ještě posunout na další úroveň, připravte zvolené suroviny formou sous vide – výsledky budou velkolepé!

Čerstvé bylinky? Můžete si je užívat po celý rok

Nic nevyzdvihne chuť pokrmu tak jako bylinky nejvyšší kvality. Proto kuchaři rádi používají bylinkové pasty Knorr Professional Primerba a bylinky konzervované v oleji s nádechem soli. Jejich koncentrovaná chuť umožňuje vašim hostům užít si vůni čerstvých bylinek po celý rok.

Mezi nejoblíbenější druhy patří Knorr Professional Primerba Bazalka a Knorr Professional Primerba Rozmarýn. Dodávají intenzivní bylinné aroma polévkám, salátům, omáčkám na těstoviny, různým náplním, ale i masitým a vegetariánským pokrmům. Produkty jsou rostlinné, takže je můžete použít i při přípravě veganských jídel, jako je třeba tatarák z rajčat a bazalky.

Nebojte se oživit chuť svých pokrmů kořenícími směsmi, jako je Knorr Professional Primerba Provensálské bylinky (s tymiánem, rozmarýnem, bazalkou, majoránkou a česnekem) nebo Knorr Professional Primberba All Italiana (s bazalkou, oreganem, česnekem a petrželí). Pesta ze slunné Itálie se skvěle hodí k pokrmům, ve kterých použijete piniové oříšky. Bylinné pasty Knorr Professional Primerba Červené pesto a Knorr Professional Primerba Zelené pesto jsou fantastické nejen do omáček, k těstovinám a salátům, ale také k toastům nebo v polévce.

Pálení bylinek — trocha kulinářské magie

Máme pro vás zajímavý tip, jak dochutit pečenou rybu, kuře nebo vepřové maso: před podáváním potřete maso bylinkami, jako je tymián, rozmarýn nebo sladká tráva (tomkovice vonná), a pak celé maso ožehněte opalovací lampou. Pokrm tak nasaje kouřovou vůni ožehnutých bylinek, jako by byl připravován na otevřeném ohni.

Paleni bylinek

Nebojte se umami

Umami je jedním z nejmocnějších nástrojů, které může kuchař použít k vylepšení chuti svých pokrmů. V závislosti na konkrétním jídle můžete použít sójovou omáčku, miso pastu, worcesterskou omáčku, ančovičky, rajčatový protlak, sušené houby (zejména shiitake), nutriční kvasnice nebo kvasnicové extrakty, jako je Marmite nebo tekuté koření Knorr Professional Umami esence.

Nakládejte jako o život

Vyberte si k doladění pokrmů moderní fermentovanou zeleninu, aby byly vaše jídla ještě výjimečnější. Tradiční nakládané okurky samozřejmě nemají chybu. Nyní, když však víme, že se dá nakládat prakticky cokoli, můžete experimentovat a vybírat ingredience, které nejlépe obohatí chuť celého pokrmu.

Mnoho kuchařů už nějakou dobu nakládá červenou cibuli do salátů, hlavních jídel nebo hamburgerů, dále stále častěji fermentují červenou řepu nebo zelený chřest. Co ještě můžete nakládat?

  • Mrkve
  • Zelené fazole
  • Cukety
  • Ředkvičky
  • Zelená rajčata
  • Mango
  • Jahody
  • Kůru z vodního melounu
  • Vařená vejce
  • Dýně
  • Kořen petržele
Produkty
Recepty
Inspirace
Menu