Pro mnoho kuchařů je italský street food stále ještě neprobádané území. A proto je nejvyšší čas ho prozkoumat! Italská kuchyně totiž patří s miliony příznivců mezi světově nejoblíbenější. Podívejte se, jaké druhy pouličního jídla Itálie nabízí!
Těsto na pizzu jinak
1. Pizza al taglio — pizza nakrájená na čtverečky. Je to rozmanitá pizza pečená na velkých, obdélníkových podnosech a obvykle se prodává na hmotnost. Mezi nejoblíbenější patří margherita (s rajčatovou omáčkou, mozzarellou a lístky bazalky) a bianca (s olivovým olejem, česnekem a rozmarýnem). Mezi další oblíbené doplňky na tuto pizzu patří grilovaná zelenina, olivy, artyčoky, uzeniny nebo ančovičky.
U tohoto typu pizzy je skvělá její rychlá a snadná příprava, a proto stojí za zvážení použít pravou italskou pizza omáčku Knorr Professsional.
2. Pizza fritta - smažená pizza. Je to opravdová pouliční pochoutka: smažený základ z kynutého těsta potřený rajčatovou omáčkou a posypaný mozzarellou. Pro zvýraznění chuti jej můžete pokapat v olivovém oleji rozmíchanými bylinkami, např. voňavou bazalkou Knorr Prfessional Primerba nebo červeným pestem Knorr Professional Primerba.
3. Panzerotti — smažené taštičky. Další milovaná italská svačina: smažené taštičky z kynutého těsta s rajčaty, mozzarellou a bylinkami. Pro rychlejší přípravu náplně jednoduše smíchejte Knorr Professional Tomato Pronto (rajčatová omáčka s kousky rajčat a cibule) s voňavým bylinkovým Knorr Professional Primerba All'Italiana a sýrem.
4. Scaccia —překládaný plochý chléb plněný rajčaty. Toto výborné sicilské jídlo se vyrábí z velmi tenké obdélníkové vrstvy těsta, třikrát nebo čtyřikrát přeloženého na sebe, s rajčatovou omáčkou mezi každou vrstvou. Poté se peče dozlatova. K jeho výrobě použijte pravé italské Knorr Professional Polparicca di Pomodoro (na kostičky nakrájená loupaná rajčata). Někdy je součástí náplně i měkký sýr, italská klobása, ančovičky nebo zelenina.
5. Sfincione — sicilský rajčatový chléb. Rozdíl mezi sfincione a pizzou spočívá v její tloušťce (sfincione je měkčí a nadýchanější) a volbě doplňků. Ve své nejzákladnější verzi je sfincione potřený silnou vrstvou rajčatové omáčky a posypaný strouhankou. Mezi další oblíbené ingredience patří ančovičky a sýr caciocavallo.
Aby byla rajčatová omáčka pro sfincione ještě voňavější, vyplatí se přidat trochu Knorr Professional Concentrato di pomodoro (vysoce koncentrovaného rajčatového protlaku) a česnek nebo bazalku Knorr Professional Primerba.
Italové smaží cokoli: království za arancini
Výše uvedená jídla z kynutého těsta jsou jen malou ochutnávkou toho, co italský street food nabízí. Podívejte se, kolik najdete v italské kuchyni smažených snacků.
Rýže: arancini
Jedna z nejoblíbenějších italských svačinek, kterou kuchaři v našich končinách připravují stále jen zřídka. Arancini jsou plněné a smažené rýžové kuličky. Mohou mít různé náplně: mozzarella, masové omáčky, houby nebo kousky zeleniny, například Knorr Professional Peperonata.
Polenta: sgagliozze
Chcete-li tuto jednoduchou svačinku připravit, uvařte polentu, nechte ji vychladit, nakrájejte ji na malé kousky a poté je osmažte. Italové ji dochutí pouze solí – to stačí k tomu, abyste docílili naprosté pochoutky.
Olivy: olivová all'ascolana
Olive all'ascolana jsou velké zelené olivy plněné mletým masem, obalené strouhankou a smažené dozlatova. Skvěle se hodí k aperitivu.
Cizrnová mouka: panelle
Cizrnová mouka má v italské kuchyni přední místo. Vyrábí se z ní panelle — lahodné lívanečky pokapané limetkovou šťávou a vložené mezi dva kousky bílé housky se sezamovými semínky.
Pokud vaši hosté příliš neholdují smaženým pokrmům, můžete jim místo panelle připravit frittatu: pečený cizrnový koláč s různými doplňky. Inspirujte se receptem na vegetariánskou frittatu se špenátem a mozzarellou.
Pouliční jídlo pro mlsné jazýčky: italské cannoli a další dezerty
Na závěr pár slov o italských sladkostech. Italové milují dezerty. Mezi ty nejoblíbenější patří gelato brioche (nadýchaná drožďová houska s velkým kopečkem zmrzliny), cannoli (trubičky ze smaženého těsta plněné sýrem ricotta, citronovou kůrou, čokoládou, ořechy, pistáciemi nebo ovocem) a zeppole — smažené kuličky z těsta sypané moučkovým cukrem nebo plněné šlehačkou, pudinkem nebo čokoládou. Pasujeme je na kousek kulinářského nebe!
Rostlinné recepty (3)
UFS Academy: Portál pro online školení profesionálních kuchařů
- Školení vytvořilišéfkuchaři z celého světa.
- Videa sledujete neomezeně.
- Školení jsou ZDARMA a bez reklam.
- Přihlášení trvá jen 30 vteřin.