Abyste dosáhli oslnivého efektu, věnujte pozornost klíčovým otázkám:
- Velikost talíře. Velikost talíře musí odpovídat velikosti porce: talíř musí být tak velký, aby bylo možné na něm jídlo pěkně vystavit, a současně tak malý, aby porce nepůsobila příliš úsporným dojmem.
- Barevnost. Jíme očima, proto věnujte pozornost barevnosti. Široce nastrouhaný parmezán, vhodně umístěné bylinky, různobarevná salsa a černé těstoviny – to jsou některé triky, které nejen povzbuzují chuť, ale také vám pomohou pozvednout jakékoli jídlo. V závislosti na očekávaném efektu je třeba zvolit vhodnou barvu talířů. Nejbezpečnější a nejuniverzálnější je bílá barva, protože se hodí k většině jídel. Neodvádí pozornost od jídla, což má svůj význam zvláště v restauracích, které chtějí zdůraznit vysokou kvalitu ingrediencí. Pokud však chcete zvolit jinou barvu, měla by korespondovat s jídlem, tzn. tvořit kontrast a odrážet atmosféru místa.
V čem podávat těstoviny?
- Miska: Jednodušší je podávat jídlo z těstovin v misce, která v poslední době zažívá svou renesanci. Její tvar pomáhá při rozmísťování těstovin a také chrání jídlo během přenášení. Zákazníkům miska určitým způsobem usnadňuje život, což může být důležité při použití v podnicích zaměřených na rychlou obsluhu nebo tam, kde je cílovou skupinou celá rodina. Věnujte pozornost hloubce misky – řada jídel z těstovin vypadá skvěle v širších mělkých miskách, které jsou pro těstoviny speciálně určené. Umístění jídla ve středu misky je pro těstoviny jako stvořené. Můžete ho zdůraznit rovnoměrně rozloženými prvky. Pokud chcete jídlo prezentovat rafinovanějším způsobem, použijte misky se širokým okrajem, který působí elegantnějším dojmem.
- Talíř: Jestliže chcete získat více prostoru pro prezentaci jídla, je nejvhodnější použít plochý talíř, jehož úprava však vyžaduje více času a opatrnosti při servírování jídla. Nejuniverzálnější jsou kulaté nebo oválné talíře, které nikdy nevyjdou z módy a výborně se hodí k servírování těstovin. Můžete na nich použít úpravu typu landscape se zachováním nízkého, dlouhého a lineárního rozmístění. Pokud chcete připravit verzi více uměleckou, použijte omáčky a emulze, díky nimž můžete vytvářet akcenty. Při servírování takových těstovin, jako jsou canelloni nebo lasagne, sáhněte po podélných talířích, které zdůrazní jejich výjimečný charakter. Kromě formy a tvaru nádobí hraje důležitou roli rovněž jejich struktura. Nepravidelný tvar nebo profilovaný povrch podtrhuje originalitu receptury a výjimečný charakter místa.
Před podáváním je třeba těstoviny nejprve promíchat s omáčkou. Díky tomu dojde nejen k rovnoměrnému rozložení chuti, ale těstoviny půjdou také snadněji servírovat. Dlouhé těstoviny, např. spaghetti nebo pappardelle, je vhodné před naložením na talíř navinout na vidličku, opatrně přesunout na talíř a takto vytvářet hnízda, která lze servírovat různými způsoby. Drobné těstoviny, např. orecchiette, můžete formovat pomocí koleček, díky nimž je možné těstovinám dodat příslušný tvar.
5 tipů pro jedinečnou prezentaci jídel
Atraktivní příbory
Vhodně zvolený servis může zdůraznit jak vzhled jídla, tak výjimečný charakter místa. Ideální způsob, jak na úrovni vyjádřit méně formální charakter místa.
Hluboký talíř se širokým okrajem
Miska se širokým okrajem umožňuje elegantnější prezentaci jídla. Vhodně zvolený průměr vám umožní porci jídla opticky zvětšit.
Servírovaní na nepravidelných talířích
Při servírování těstovin typu canelloni nebo lasagne je dobré použít obdélníkový nebo čtvercový talíř, který ještě více zdůrazní jejich tvar.
Hnízdo
Hnízda jsou vynikajícím způsobem, jak servírovat dlouhé těstoviny. Pokud chcete upoutat pozornost, snažte se, aby byla vysoká.
„Housenka“
„Housenka“ je ideální způsob servírování těstovin typu spaghetti. Můžete ji udělat různě, a to jak ve vodorovné, tak horizontální rovině.