Není tajemstvím, že rostlinná kuchyně je již nějakou dobu velmi trendy a s ohledem na zdraví se stává stále častější volbou. Vaši hosté očekávají, že jim nabídnete pokrmy bez masa, které budou dobře vypadat a skvěle chutnat.
Chceme vás inspirovat k přípravě rostlinných pokrmů, které ocení i milovníci klasického masa. Ukážeme vám, jak snadno použít suroviny, které už v kuchyni máte, k přípravě barevných vegetariánských a veganských pokrmů, které na talířích vypadají atraktivně, a jak je okořenit způsobem, který dostane do kolen i milovníky masa.
A to vše bez zbytečné práce navíc ve vaší kuchyni či v organizaci vašeho týmu!
Předkrmy:
-
Uzená mrkev s mořskými řasami a citronovou majonézou
V tomto lahodném salátu s mořskými řasami, uzenou mrkví a citronovou majonézou se setkávají chutě severu a východu. Vyniká chut...
-
Veganské sádlo
Základní recept je propočítáván na dávky o přibližné váze 500 gramů.
-
Zeleninový kuskus
-
Šulky s pažitkovými bramborami
-
Jarní rolky se zeleninou v pikantní mango omáčce
Těsto na jarní rolky (Spring Rolls) přehneme směrem od okraje ke středu a zavineme. Okraje potřeme vodou smíchanou s moukou.
-
Tempura z žampionů Portobello
Pokrm tempura z žampionů Portobello můžeme také podávat na listovém salátu s Hellmann’s Česnekovou omáčkou.
Saláty:
-
Základní čínský zelný salát
Pro pikantnější variantu přidejte najemno nakrájenou chilli papričku. K salátu také můžete připravit libovolný dresink a navrch...
-
Květáková polévka s mrkvovými nudličkami a krupkami
Kroupy patří do tradiční české kuchyně a využívají se do polévek, na zapékaní, na zahuštění a i jako příloha. Jsou ideální pro ...
-
Krém z celeru a brambor s kokosovým krémem a olejem z koriandru
Polévky:
-
Cizrnová polévka z Bombaje
Plná zeleniny, bezmasá a lahodná. Navíc je hotová za chvilku.
-
Bramborová polévka s pohankou
Přidejte do bramboračky pohanku, kterou můžete koupit jako zrno, vločky nebo i mouku. Pohanku před vařením neproplachujte, pone...
-
Krémová dýňová polévka s broskví, s přidáním kokosového mléka a curry
Dýně se nesmí vařit ve velkém množství vody, protože tehdy ztrácí chuť a výživnou hodnotu. Lepší je dusit ji na mírném ohni v c...
-
Zeleninová polévka Minestrone
Těžko hledat známější italskou polévku, než je Minestrone.
-
Rajská polévka
Orientační výrobní cena 1 porce 5 Kč.
-
Dýňová polévka
Vyzkoušejte lehčí variantu dýňové polévky s kořenovou zeleninou a vložkou ve tvaru hvězdiček nebo písmenek.
-
Veganská houbová Ramen polévka
Oblíbená japonská polévka je nejlepší, když se připraví z čerstvých surovin.
-
Mrkvová polévka s kokosem
-
Šarišská MÁčanka
Pokud máte rádi maso, můžete během vaření máčanky přidat uzené maso nakrájené na kostky.
-
Lámanková polévka s vejcem a červenou čočkou
Pokud použijete pohanku lámanku, nebudete ji muset tak dlouh vařit. Pohanka je také ideální k zahuštění polévek.
-
Polévka Kulajda
Typicky česká polévka s houbami a koprem. Jsme národ houbařů, a na kterou jinou polévku než na kulajdu se v létě hodí čerstvě n...
-
Parmazánový krém s olejem z česneku a šalotkovými chipsy
Návrh na vynikající polévku.
-
Polévka z černého kořene s ořechovým pestem
Polévky zjemněné krémem se těší stále větší popularitě. Vyzkoušejte netradiční spojení černéhé kořene a ořechového pesta.
-
Italská houbová polévka s gnocchi a celerem
-
Krémová polévka z bílého chřestu
Hlavní jídla - tradiční kuchyně:
-
Zadělávaná zelená čočka s přidáním papriky a žampionů
Pamatujte, že čočku je třeba předem namočit. Nejlépe ji vařte na mírném ohni, přikrytou čistou utěrkou. Zabrání to rozpadu zrne...
-
Bramborové domácí krokety s delikátní omáčkou
Seznamte se s receptem na domácí bramborové krokety. Plňte je libovolnou náplní nebo je podávejte bez nádivky, ale nikdy nezapo...
-
Houbové ragú s bylinkovo-máslovými haluškami (hubové ragú s bylinkovo maslovými haluškami)
Uvařené halušky můžeme ještě promastit přepuštěným máslem.
-
Čočkový prejt s jáhlami a dýní
-
Krémový špenát se sázeným vejcem
-
Houbové pohankoto s řapíkatým celerem
Pohanka je velmi cenná potravina a docela snadno z ní lze připravit různé pokrmy jako například z rýže.
Hlavní jídla - italská a středomořská kuchyně:
-
Vegetariánská pizza – cherry rajčata a červená paprika
Rostlinná pizza představující „The Vegetarian Butcher“ NoMince.
-
Vegetariánská pizza s gyrosem
V mnoha zemích kolem Středomoří se kulaté chleby pečou tisíce let a slouží jako talíře. Dnes kulaté chleby stále sloužit jako...
-
Veganská pizza - Chili con carne
-
Zeleninové antipasti s ricottou
Italský předkrm s grilovanou zeleninou a ricottou, která podpoří delikátní chuť.
-
Rajčatové těstoviny tagliarini s chřestem, pošírovaným vejcem a parmazánem
Těstoviny ne vždy potřebují omáčku – alternativou je ztracené vejce. Chuť obohatí parmazán.
-
Noky z batátů a ricotty v bazalkové vinné omáčce
Nejlepší chuti batátů dosáhnete, když je budete péct v konvektomatu se slupkou při teplotě 150 °C.
-
Batátové ravioly s mátovým přelivem
Batáty můžete stejně jako brambory využít v kuchyni mnohostranně. Dají se vařit i péct, lze z nich připravit i "bramborovou" kaši.
-
Penne se špenátem a ricottou
Těstoviny se špenátem můžete nakonec ozdobit piniovými oříšky, které se také výborně hodí do omáček, salátů a slaných rýžových ...
-
Nudle s mákem, pomerančem, vanilkovou omáčkou a cukrovou pěnou
Dezert můžete servírovat s karamelovými nitěmi nebo čokoládou.
Hlavní jídla - street food:
-
Falafel v chlebu pita s česnekovou omáčkou
Falafel jsou smažené ciznové kuličky pocházející ze středního východu. Tradičně se servírují v pita chlebu.
-
Vegetariánský burger z červenýh fazolí
Výborná bezmasá alternativa oblíbených burgrů. Vyzkoušejte místo masa použít červené fazole nebo cizrnu ochucené koriandrem, ří...
-
Křupavý falafel z květáku s omáčkou chimichurri
Dbejte na konstantní teplotu tuku při smažení. Příliš nízká může být příčinou rozpadání se falafelu, příliš vysoká spálí kuličk...
-
Nugety z květáku
Květák můžete nahradit brokolicí.
-
Dvojité smažené jarní závitky
Omáčku můžete podávat přímo na závitcích nebo v keramické misce.
-
Mac – sýrová kroketa
Syrové krokety doporučujeme servírovat k pivu či vínu.
-
Pšeničná tortilla s čerstvou zeleninou a pečenm tempehem
Tortily můžeme plnět různými náplněmi. Vyzkoušejte bezmasou variantu s tempehem i čerstvou zeleninou.
-
Francouzský burger s kozím sýrem, marmeládou z červené cibule a rukolou (vegetariánský)
-
Dvoupatrový veganský burger
Vyzkoušejte připravit tuto vynikající bezmasou alternativu klasických burgrů. Vaši hosté si ho zamilují!
-
Tacos s veganskými nugetkami, zeleninou a ostrou salsou
-
Veganská šavarma se zeleninou
-
Veganský burger na zeleno
Hlavní jídla - asijská kuchyně:
-
Zelená zelenina se žlutým kari
Při vaření zeleniny dbejte na to, aby si zachovala svou strukturu a křupavost. Uvědomte si, že bude ještě dušená v omáčce.
-
Fermentovaný Kimchi salát podávaný ve sklenici
Základem salátů kimchi je mléčné kvašení zfermentované zeleniny při nízké teplotě, které se stará o specifickou nakyslou chuť a...
-
Smažené rýžové nudle s tofu, vajíčkovou kari omeletou a brokolicí
Můžete použít i jiný druh zeleniny, například růžičkovou kapustu nebo grilovanou papriku.
Doplňky:
-
Obalovaný ovčí sýr s bazalkovými bramborami a jablečnou omáčkou
I smažený sýr, jako tradiční pokrm se dá připravit tak, aby hosty zaujal.
-
Dýňové pyré
-
Grilovaná zelenina ve sladké glazuře se sezamem
Je důležité použít kukuřičný škrob (a ne např. bramborový), tehdy si glazura lépe zachová svou konzistenci a tolik se nerozteče.
Dezerty:
-
Jemná bábovka s majonézou
-
Ananasové taštičky s mascarpone a maracujou
Taštičky z ananasu odpovídají trendu lehkých, dietních dezertů.
-
Chia pudink s ovocnou pěnou
Pudinky lze podávat s karamelizovanými mandlovými plátky a slunečnicovými semínky.
-
Cheesecake podávaný se zavařeninou, krémem ganache a chalvovou zmrzlinou
Kombinace krémového tvarohu, křupavé máslové posypky, intenzivní ganache a suché emulze z olivového oleje. Přidáním chlavy do z...
-
Pohankové vafle s kompotem z kaki a zmrzlinou
Pohanková mouka je bezlepková a perfektní pro výrobu nadýchaných, velmi aromatických jantarově zbarvených vaflí. Podáváme se zm...
-
Piškot z olivového oleje s pomerančovým želé a domácí vanilkovou zmrzlinou
Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu.